Trammelant met zwemmen
Zwemmen met de hond is leuk voor hond en baas. Veel honden vinden het heerlijk om in het water te plonzen en te spelen. Bovendien is met je hond zwemmen een hele goede manier om de band met je hond te versterken. Je gaat immers samen op avontuur!
LEREN ZWEMMEN
Honden zwemmen graag en net als kinderen moeten ook honden eerst leren zwemmen. Niet dat ze niet boven water kunnen blijven, maar goed zwemmen moeten ze leren. Het is beter om jonge pups (jonger dan 12 weken) nog even uit het water te houden. Hun immuunsysteem is nog niet helemaal op gang en ze kunnen in het water ziektekiemen oppikken waar ze nog geen afweer tegen hebben.
BEGIN IN ONDIEP WATER
Als de jonge hond nog nooit heeft gezwommen, begin dan in ondiep water waar de hond goed kan staan. Lok hem spelenderwijs het water in en blijf met hem in het water spelen. Als de hond helemaal is gewend aan het water en het leuk vindt om in het water te spelen, kun je proberen in iets dieper water te spelen. Blijf op een diepte waar de hond grond kan voelen.
DE VOLGENDE STAP: IETSJE DIEPER
Als de hond zich ook in iets dieper water op zijn gemak voelt kun je de volgende stap zetten. Ga naar een plas of zwembad waar het langzaam afloopt. Begin weer in ondiep water. Ga bij voorkeur ook zelf het water in. Ga al spelend steeds iets dieper totdat de hond geen grond meer voelt. Let goed op of de hond het leuk blijft vinden. Zorg dat het een spel blijft! De hond zal hoogstwaarschijnlijk uit zichzelf gaan peddelen met zijn pootjes. Zwem met hem mee en geef hem positieve aanmoedigingen. Maak de eerste zwemsessie niet te lang. Eindig met een spel in ondiep water, bijvoorbeeld met een balletje.
DWING JE HOND NOOIT
Wat je ook doet: dwing je hond niet om te zwemmen. Net zoals bij alle dingen die je hond heeft geleerd, is het ook bij zwemmen van belang dat er zo min mogelijk dwang bij komt kijken. De hond in het water gooien, heeft dan ook geen enkel nut. Integendeel, het kan ervoor zorgen dat uw hond een dusdanige aversie tegen water krijgt, dat hij nooit meer wil zwemmen. Sommige honden vinden het echt niet fijn en zullen het nooit voor hun plezier doen. In geval van nood kunnen vrijwel alle honden zwemmen, zelfs als ze het nooit hebben geleerd.
VEILIG ZWEMMEN DOE JE ZÓ
Behalve dat het voor de hond leuk moet zijn om te zwemmen, moet het ook veilig zijn. Hiervoor moet u op een aantal zaken letten. Ten eerste mag de kant niet te steil zijn, de hond moet zelfstandig uit het water kunnen klimmen. Kan hij dat niet, dan bestaat de mogelijkheid dat hij in paniek raakt. Een tweede punt om op te letten is dat u er zeker van moet zijn dat er geen stokken of troep vlak onder het wateroppervlak liggen. Honden die graag in het water springen kunnen zich daar lelijk aan verwonden. Ook bij honden komt kramp voor, laat uw hond daarom nooit te ver en te lang het water in gaan!
ZWEMMEN IN ZEE
Een verhaal apart vormt zwemmen in zee. Stromingen kunnen erg verraderlijk zijn. Blijf daarom alert, zeker als het eb wordt. Zeewater is zout, dus laat uw hond er niet te veel van drinken; dit kan diarree veroorzaken. Neem altijd schoon water mee!
ZIEKTE VAN WEIL
Als laatste nog een advies over leptospirose of de ziekte van Weil. Dit is een ziekte die met name verspreid wordt door de urine van ratten. Honden die veel in contact komen met water lopen groot risico om met dit virus besmet te raken. Een hond met de ziekte van Weil krijgt koorts, wil niet eten, heeft diarree en gaat braken, hoest en krijgt geelzucht. Bovendien kan hij moeilijk plassen. Het voorkomen van deze ziekte is gelukkig makkelijk: laat uw hond jaarlijks tegen deze ziekte vaccineren!