Besmetting
RHD1 is een virusziekte en kan gemakkelijk worden overgebracht. Dit kan via:
- Direct contact;
- Besmette producten zoals hooi, stro, paardenbloemen en gras
- Kleding, handen, hokken, urine en water
- Andere dieren zoals vlooien, vliegen, muggen en wilde konijnen.
Wanneer je konijn getroffen wordt door het virus krijgt zij een leverinfectie. Deze leverinfectie zorgt voor inwendige bloedingen in allerlei organen. Je konijn overlijdt een aantal dagen later of zelfs acuut zonder dat je verschijnselen gezien hebt.
Wat zijn de symptomen?
Na besmetting gaan er één tot drie dagen voorbij voordat een konijn ziekteverschijnselen vertoont. Hoe kan je zien dat je konijn besmet is geraakt met het RHD1 virus? Wees alert op:
- Benauwdheid;
- Verminderde tot geen eetlust;
- Diarree;
- Verstoppingen;
- Koorts;
- Bloedneus;
- Verlammingsverschijnselen;
- Schreeuwen van pijn;
- Stil in een hoekje zitten, sloom.
Let op: soms zijn er geen zichtbare symptomen van de ziekte.
Hoe te behandelen?
De ziekte is helaas (nog) niet te behandelen met medicijnen, de overlevingskans is minimaal. Alleen de allersterkste konijnen overleven door intensieve verzorging en pijnmedicatie.
Voorzorgsmaatregelen
Je kunt je konijn tegen dit virus vaccineren. Sinds 2012 is er een vaccinatie die je konijn ook beschermt tegen een andere dodelijke konijnenziekte: myxomatose (snot, dikke ogen, sloom). Deze vaccinatie is een jaar werkzaam. Je kunt je konijn laten vaccineren vanaf een leeftijd van 6 weken. Je konijn dient op het moment van enten helemaal gezond te zijn, ook mag je konijn niet drachtig zijn.
Hoe kun je nog meer een besmetting voorkomen?
- Goede hygiëne; hou het hok goed schoon en was zelf je handen extra goed met water en zeep voor en na het voeren/verzorgen van je konijn(en);
- Zorg dat wilde konijnen niet in contact kunnen komen met jouw konijn;
- Pluk geen gras of planten waar wilde konijnen ook bij kunnen;
- Weer insecten af door je hok af te schermen met horrengaas;
- Spoel gras, groente, fruit en planten af met water voordat je ze geeft aan je konijn;
- Zit jouw konijn binnen? Pas dan op met je schoenen. Wanneer je hebt gelopen in een gebied waar wilde konijnen voorkomen kan het zijn dat je het virus onder je schoenen meeneemt naar binnen.
RHD2/ VHS2
Sinds eind 2015 is er een nieuw virus actief, namelijk een mutatie van het eerdere virus RHD1. Het nieuwe virus RHD2 genaamd verschilt van de reguliere VHD/RHD1:
- Het ziekteverloop is langer, namelijk 3-5 dagen in plaats van 1-2dagen.
- Het is ook besmettelijk voor jonge konijnen onder de 3-4 weken.
- De eerdere vaccinatie tegen RHD1 werkt niet tegen dit virus.
BESMETTING, SYMPTOMEN, BEHANDELING en VOORZORGSMAATREGELEN
Hiervoor geldt hetzelfde als voor het RHD1 virus en myxomatose
Hoe kan je jouw konijn nog meer beschermen tegen RHD2?
Sinds kort is er een vaccinatie tegen RHD2 beschikbaar in Nederland. Hierdoor is het mogelijk om je konijn tegen deze ziekte te vaccineren. Let op: deze vaccinatie werkt alleen tegen RHD2 en niet tegen RHD1. Wanneer je jouw konijn tegen alle virussen wilt beschermen krijgt je konijn dus twee verschillende vaccinaties. Vaccinatie tegen RHD2 kan vanaf een leeftijd van 10 weken en ook daarbij geldt dat je konijn gezond en niet drachtig mag zijn. Deze inenting is een half jaar geldig.
Wij hebben alle twee de nieuwste vaccinaties in huis en als je met je konijn komt hoort er natuurlijk een gratis gezondheid check up bij!
Meer informatie of een afspraak maken?